Cumartesi, Nisan 06, 2013

Kabaklı, havuçlu çörek

Bu tarifte kullanılan kabak, cumartesi neşesinin ilk yemeği kabak kayığında kullanılan kabakların içinden çıkartılmıştır. Elbette kabak kayığı yapmadıysanız da bu çörekten yapabilirsiniz. Malzemelerimiz basit. Kabak, havuç, kabartma tozu, un, zeytinyağı, yumurta, süt ve tuz. Yapılışı malzemelerden de basit. Kabak ve havuçları temizledikten sonra rendeliyoruz. Sonra, burası püf noktası, kabak havuç rendesi karışımını iyice sıkıyoruz. Sıkıp suyunu çıkartıyoruz, kelimenin gerçek anlamıyla. Bu aşamada, karışıma acımadan defalarca sıkmanızı öneririm.
Sonra göz kararınca un ve bir paket kabartma tozu ile iki yumurtayı ve zeytinyağını karıştırıyoruz. Rendelenmiş kabak ile havucu bu karışımla buluşturup kıvamına bakıyoruz. Fazla katı olduğunu düşünürseniz süt ekleyebilirsiniz. Bu tarifte ölçüler hep göz kararı olduğu için miktar belirtemiyorum ne yazık ki. Fırın kabını zeytinyağı ile sıvadıktan sonra karışımı kaba döküyoruz. Fırında 170 derecede, 150 ya da 180 olsa ne olacak bilmiyorum, ki bizim fırınımızda sıcaklık ayarı çevirmeli düğme il yapıldığından 150 200 arası bir yerde duruyor aslında, pişene kadar tutuyoruz. Peki piştiğini nasıl anlıyoruz derseniz, o zaman sizi kek/çörek 101 dersine geri gönderip orada kürdan testi kısmına bakmanızı öneriyorum. Meşhur kürdan testinden geçen çöreğin üzerine arzuya göre sert peynir koyulabilir. Peynir konulmuş çörek, kısacık fırında tutulursa tadına doyum olmaz. Afiyet olsun.
not: bu tarif tahminimden başarılı oldu. hemen yediğimiz için fotoğrafı yok :)

Hiç yorum yok: