Cumartesi, Nisan 06, 2013

Kabak kayığı

Mutfak konusunda bir iddiam yok. Yemek tarifleri için bu kadar çok sayfa varken, bir iddiam olması anlamsız olur zaten. Sayfamda tariflere yer vermemin sebebi, ileride bu tarifleri okurken, onları yaptığım zamanı hatırlamak. Anıları kalıcılaştırmak bir yerde.
Birbirine bağlı üç tarif, bana ileride bu cumartesi sabahını hatırlatacak. Belki sizlere de faydası dokunur. Fazla uzattım gene. Buyurun ilk tarife: baba kıyağı, kabak kayığı Öncelikle malzemeleri sıralayayım:
  • Kabak
  • Mantar
  • Bezelye
  • Kırmızı biber (kapya)
  • Domates (püresi veya salçası da olur. salça kullanırsanız tuz atmayın)
  • Sert peynir (keçi peyniri, hellim olabilir)
  • Soğan, sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Karabiber, tuz
Yapılışı hem keyifli hem kolay. Kabakları yıkayıp soymakla işe başlıyoruz. Hemen ardından kabakları ikiye ayırıp, iki yarımın ortalarını boşaltıyoruz. (Kabak içlerini sakın ola atmayasınız. Onlar bir sonraki tarifte kullanılacak.) Bu iş için tatlı kaşığı ile bıçak kullanabilirsiniz. Kayık şeklini alan kabaklarımızı suda haşlıyoruz. Eğer benim gibi 4-5 dakika haşlarsanız kabaklar diri kalıyor. (Haşlama suyunu sakın ola dökmeyin. Onu iki sonraki tarifte kullanacağız.) Bir daha yaptığımda en az 10 dakika haşlayacağım. Neyse, geldik içi hazırlamaya. Mutfakla haşır neşir olanlar için çocuk oyuncağı. Her yemeğin temeli. Malzemeleri yemeklik doğrayıp zeytinyağında sotelemek. Burada malzemelerimiz soğan, sarımsak, kapya, mantar, bezelye ve domates. Pişen karışımı, kabakların içlerine dolduruyoruz.  Son olarak fırın kabına dizilen kayıkların üzerine şerit şeklinde kestiğimiz peynirleri koyuyoruz.
Peynirler eriyince fırından çıkartıp ve fotoğraftaki gibi süsleyip, bayrağa ve bayrak direğine dikkat lütfen, servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: