Çarşamba, Eylül 05, 2012

Yoğurtlu kek tarifi

Tarif bahane, maksat anı olsun. Blog yazmanın keyfi bu aslında. Her yazıda yaşanmışlıklar var. Çoğunun hikayesini sadece yazarı biliyor. Bu yazıda olduğu gibi, kimilerini ise yazarından başka bilenler de var. Gerçi henüz okuma yazmayı bilmiyorlar ama yoğurtlu kek yapımında babalarına yardımcı oluyorlar...



Gelelim malzemelere. Mutfakla haşır neşir olan herkesin bileceği malzemeler: 3 yumurta, 3 su bardağı un, 1 bardak şeker, 1 paket kabartma tozu, 1 bardak yoğurt, yağ (ki ben yaklaşık 3 çorba kaşığı zeytinyağı koydum ve tadı kötü olmadı), istenirse kakao ve gene istenirse ceviz, kuru üzüm, fındık, badem, kuru kayısı. Bu malzeme listesini kabartma tozu paketinin üzerinde de bulabilirsiniz. O listede zeytinyağı yazmaz :) Gene mutfakla haşır neşir herkesin bileceği tarif: Yumurtaları şekerle çırpın, ki yukarıdaki fotograf yumurtalar şekerle çırpılmadan önce çekilmişti. Aşağıdakiler ise çırpılma sürecinde çekildi.



Fotografların kalitesi için kusura bakmayın. Babalarına yardım etmeye çalışan, artık 3 yaşında "kocaman abla" olan kızlarımla birlikte anca bu kadar oldu. Yumurta şeker çırpıldıkça beyazlaşan bir karışım haline geliyor. Bu karışıma yağ, yoğurt, kabartma tozu ve unu yavaş yavaş eklerken karıştırmaya devam ettik. Son olarak keke koyacağımız ve ağıza gelmesini istediğim için bıçakla ufalttığım ceviz, badem, fındık ve kuru kayısıyı ekledik. Bu ekleme işlemi önce kuru meyve karışımını una buladım. Dibe çökmesini engellemek için yapıldığını hatırlıyorum bir yerlerden. Açıkçası çok işe yaradığını söyleyemem.


Kek hamurunun biraz cıvıkca olması gerekiyor. Bu halde değilse un ve yoğurt suyundan ekleyip cıvıkca hamuru elde edebilirsiniz. Son olarak kek kalıbını, ki biz silikon kullandık, yağlayıp unlamak gerekli. Yoksa kek kalıptan çıkmıyor. Tecrübeyle sabit, gerçekten çıkmıyor. Biz kalıbın içine hamurun bir bölümünü döküp, kalan hamura kakao ekledik. Kakaolu hamuru tekrar karıştırdıktan sonra kalıbın içine döktük. Fırını önceden 180 derece civarına getirip ısıtmıştık. Hamuru fırına verip beklemeye başladık. Bu arada mutfaktaki yardımcılarımın uykuları gelince, rüyalarında kek görmeleri dileğiyle uyku alemine yolcu ettim. 40 dakika civarında kürdan testinden başarıyla geçen kek, fırından çıkmaya hazırdı. Aşağıda adım adım kek kalıbından çıkış görülüyor.



Son olarak üzerine biraz pudra şekeri serptim. Görüntüsü daha güzel oluyor pudralayınca. Homojen dökebilmek için çay süzgeci kullandım. İşte sonuç:



1 yorum:

melis dedi ki...

ayyyy çok süper görünüyo canım çekti