Cumartesi, Aralık 25, 2010

Çocuklara özel şekersiz, yağsız, beyaz unsuz kek tarifi

Yazının başlığına bakıp, olmaz böyle bir şey demeyin. Çocukların sevebileceği, bir yandan lezzetli, bir yandan faydalı kek yapmak için aşağıdaki tarifi deneyebilirsiniz. Tarifte şeker yerine pekmez, yağ yerine tahin (aslında tahin de susamın yağı), beyaz un yerine tam buğday unu kullandım. Sonuç, keyifle yenilen bir kek.
Malzemeler

  • 2 bardak tam buğday unu,
  • 1 bardak süt,
  • 1 bardak pekmez,
  • 1 bardak tahin,
  • 3 yumurta,
  • ceviz fındık karışımı,
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı
Öncelikle 3 yumurtamızı, kekin hamurunu karıştıracağımız kabın içerisine kırıyoruz. Pekmezi, yumurtaların yanına ekleyip mikserle 10 dakika kadar çırpıyoruz. Tahini ve sütü
koyup kısa bir süre karıştırdıktan sonra unu ve kabartma tozunu yavaş yavaş ekleyip bir yandan karıştırmaya devam ediyoruz. Ceviz ve fındığı ufaltıp kekimize ekliyoruz. Karışım sonucu sıvık bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Kıvamı tutmadıysa un ve süt ile ayarlayabilirsiniz. 
Karışımı kalıba koyup fırınlayacağız. Kek kalıbını yağlamak yerine yağlı kağıt kullanabilirsiniz. Ben öyle yaptım. Kalıbın bulaşığı ile uğraşmaktan kurtuldum :) Önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika kadar pişiyor. Kekin piştiğini anlamak için çeşitli yerlerine kürdan batırma gerekiyor. Pişmiş keke batırılan kürdanlar temiz çıkıyor. Tam pişmediyse kürdana hamur bulaşmış oluyor. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: